top of page
tugcesepin

BOŞANMA YÖNÜNDEN KESINLEŞEN KARAR İCRAYA KONULABILIR MI?

Güncelleme tarihi: 3 Ara 2022

Kural olarak aile ve şahsın hukukuna ilişkin ilamlar kesinleşmeden icra edilemez. Dolayısıyla, boşanma ilamıyla birlikte hükmedilen tazminatlar (yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat, avukatlık ücreti vb.) boşanma kararının eklentisi olması sebebiyle boşanma ilamı kesinleşmeden icraya verilemez.


Ancak karar, “boşanma yönünden” kesinleşirse karardaki feri alacaklar için kesinleşme koşulu aranmaksızın icra takibi yapılabilir.



Yargıtay 8. Hukuk Dairesi'nin 29.05.2017 tarih ve E.2017/11280, K.2017/7864 sayılı kararında da, "Borçlu vekili icra mahkemesine başvurusunda, müvekkili aleyhine başlatılan ilamlı icra takibinde dayanak ilamın boşanma davasına ilişkin olduğunu, ilamın boşanma yönünden kesinleştiğini ancak yoksulluk nafakası ve diğer yönler yönünden kesinleşmediğini, kesinleşmeden takip konusu yapılamayacağını, belirterek icra emrinin iptalini istemiştir.


Mahkemece; yoksulluk nafakasının icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerektiği gerekçesiyle şikayetin kabulüne karar verilmiş; hüküm, alacaklı vekili tarafından temyiz edilmiştir. HUMK'nun 443/4. (HMK'nun 367/2.) maddesi gereğince aile ve şahsın hukuku ile ilgili hükümler kesinleşmedikçe takibe konu edilemez. Ayrıca, boşanma kararının "eklentisi" olan tazminatlar da aynı kurala tabi olup, icra takibine konu edilebilmesi için boşanma hükmünün kesinleşmesi gerekir. Bir başka anlatımla boşanma hükmü kesinleşmiş ise eklentilerin (Yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, maddi ve manevi tazminat vs.) infaz edilmesi için eklentiler yönünden kararın kesinleşmesi gerekmez...Bu durumda boşanma hükmünün 03.06.2015 tarihinde kesinleşmesi nedeniyle feri kalemler yönünden 22.06.2015 tarihinde çıkarılan icra emrinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır.


O halde, mahkemece şikayetin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle şikayetin kabulüne karar verilmesi doğru değildir." gerekçelerine yer vererek kararın bozulması yönünde hüküm tesis edilmiştir.


Dolayısıyla, boşanma yönünden kesinleşen karar, tazminatlar açısından icraya konulabilir.

137 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page